21 лютого 2017 року Господарський суд м. Києва виніс рішення в справі №910/411/17, яким повністю відмовив ДП «СЕТАМ» у задоволенні позовних вимог до ПАТ «Укрзалізниця» щодо визнання недійсним результатів відритого відбору організатора електронних торгів з реалізації брухту чорних, кольорових металів і сплавів підприємства. У жовтні 2016 року Укрзалізниця визначила переможцем цього конкурсу ТОВ «ТАБ ЮА». Рішення суду повністю підтвердило законність та правомірність проведеної процедури.

ПАТ «Укрзалізниця» в серпні 2016 року розпочало процедуру обрання електронного майданчика для проведення аукціонів з реалізації металобрухту філією «Центр забезпечення виробництва», регіональними філіями та філіями ПАТ «Укрзалізниця». Оголошення про конкурс, критерії відбору та вимоги були оприлюднені на офіційному сайті ПАТ «Укрзалізниця» та у ЗМІ. Участь у конкурсі взяло вісім компаній. У результаті розгляду їх пропозицій найбільш прийнятною була визначена пропозиція ТОВ «ТАБ ЮА». Проте інший учасник конкурсу – ДП «СЕТАМ», не визнавши результатів конкурсу, 29 грудня 2016 року подав позовну заяву до Господарського суду м. Києва з метою скасування рішення та проведення нового конкурсу.

На думку ДП «СЕТАМ», Укрзалізниця під час проведення конкурсу порушила його право на добросовісну конкуренцію та вчинила дискримінаційні дії. Але це звинувачення ДП «СЕТАМ» у дискримінації є безпідставним, оскільки Укрзалізниця встановила однакові критерії відбору для всіх потенційних організаторів електронних торгів, перелік яких містився в оголошенні про проведення конкурсу. При відборі переможця кожний критерій важливий і визначальний. Крім того, текст оголошення містив контакти відповідальних осіб компанії для надання довідок учасникам. А вибір найбільш прийнятної пропозиції здійснювався на підставі комплексного підходу з урахуванням дотримання учасниками відбору всіх заявлених Укрзалізницею вимог, якості представлених концепцій металобрухту, що забезпечить найбільш комфортні умови для участі користувачів в аукціоні з найнижчим відсотком винагороди організатору.

Пропозиція ДП «СЕТАМ» в частині розміру винагороди за проведення електронного аукціону була вдвічі дорожчою, ніж пропозиція ТОВ «ТАБ ЮА». Важливо зазначити, що винагороду організатору сплачує компанія-переможець аукціону, тобто жодних витрат Укрзалізниця не несе.

Отже, всі позовні вимоги ДП «СЕТАМ» були визнані такими, що не підлягають задоволенню.

Наразі на електронному майданчику ТОВ «ТАБ ЮА» вже успішно відбулися три аукціони з реалізації металобрухту.

Ви тут: ПРО КОМПАНІЮ ПРЕС-ЦЕНТР Суд визнав законним конкурс Укрзалізниці з відбору організатора з реалізації металобрухту