20 грудня 2016 року представники філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» провели зустріч з нафтотрейдерами, під час якої обговорили формульне ціноутоворення з прив’язкою до котирувань Platt’s при закупівлях дизельного пального для потреб залізничної галузі. Присутні погодили внести зміни до тендерної документації в частині умов договору та щотижня проводити автоматичний перерахунок вартості закупівлі із застосуванням індексу зміни ціни.

Участь в обговоренні взяли представники державного сектору - ПАТ «Укрзалізниця», ПАТ «Укргазвидобування», УДППЗ «Укрпошта», а також ключові нафтотрейдери - ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна», ТОВ «Елемент Нафта», ТОВ «БНК-Україна» та ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ».

«Погоджено внести до умов договору таке поняття як «ціна тижня». Вона буде розраховуватися в день підписання додаткової угоди. І формуватиметься на основі ціни дизпального в день проведення аукціону, помноженої на індекс зміни ціни. Індекс зміни ціни у свою чергу буде розраховуватися із застосуванням котировок Platt’s та курсів валют в день аукціону та в день підписання додаткової угоди», - написав на своїй офіційній сторінці в Facebook Голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун, розповідаючи про результати переговорів.

За словами начальника філії «ЦЗВ» Віталія Цвігуна, система ProZorro не передбачає торги за формульною ціною, тому було прийнято рішення про формульну зміну ціни після їх проведення. Перший тендер за новою системою буде оголошений на поставку 100 тис. тонн дизпального найближчим часом, зазначає В. Цвігун.

Необхідність передбачити в тендерній документації розрахунок вартості дизельного пального з прив’язкою до котирувань Platt’s потрібна для недопущення зриву процедур закупівлі дизпального ПАТ «Укрзалізниця» та у зв’язку з різкими коливаннями курсу іноземних валют і котирувань на світових ринках нафтопродуктів. Така можливість, зокрема, прописана в Законі України «Про публічні закупівлі» (ст.36, ч.4, п.7), відповідно до якого Укрзалізниця здійснює придбання товарів для власних потреб через електронну систему ProZorro. ПАТ «Укрзалізниця» є першою державною компанією, що ініціює запровадження передової світової практики розрахунку вартості дизпального із застосуванням «формули». Наразі очікується погодження цього кроку у Антимонопольному комітеті.

Ви тут: ПРО КОМПАНІЮ ПРЕС-ЦЕНТР Укрзалізниця домовилася з нафтотрейдерами про щотижневу індексацію вартості дизпального із застосуванням котировок Platt’s