Укрзалізниця та ТОВ «Трейд Коммодіті» були змушені внести зміни до договору щодо постачання дизельного пального через зміну його вартості на ринку нафтопродуктів. 15 грудня 2016 року філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» та переможець аукціону – ТОВ «Трейд Коммодіті» уклали додаткову угоду, яка наближає закупівельну вартість однієї тонни пального до середньоринкових показників та передбачає її зміну на 9,9 %.

Зміна ціни товару не більше ніж на 10 % у разі коливання його вартості на ринку передбачена Законом України «Про публічні закупівлі», за умови, що це не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі. Таким чином, загальна сума договору з постачальником нафтопродукту складе 357, 9 млн грн з ПДВ, а об’єм закупівлі - 18,3 тис. тонн, а не 20 тис. тонн, як раніше передбачали умови закупівлі.

З дати аукціону до дати укладання договору (14 грудня) пройшло 17 днів. За цей час відбулося стрімке зростання котирувальних індексів на ринку нафтопродуктів. Зокрема, індекс газойля на біржі NYMEX виріс на 44,5 USD/МТ. Так, 14 грудня він складав 488,25 USD/МТ, тоді, як 28 листопада (в день аукціону) – 443,75 USD/МТ. У той же час, за даними консалтингової групи А-95, в Україні відбулися зміни оптових цін на дизельне пальне. Станом на 14 грудня його вартість становила 20 650 грн/т, тоді як  28 листопада – 18 650 грн/т.

Окрім того, ДП «Держзовнішінформ» надало експертний висновок філії «Центр забезпечення виробництва», відповідно до якого станом на 14 грудня (на дату укладання договору) розрахунковий рівень оптових цін на дизельне пальне на умовах постачання FCA, з урахуванням ПДВ та відтермінуванням платежу 5 банківських днів з моменту постачання складає 20 170 – 20 800 грн/т  (ринковий рівень).

Нагадаємо, що 14 грудня 2016 року ПАТ «Укрзалізниця» в особі свого закупівельного філіалу «Центр забезпечення виробництва» уклала договір з ТОВ «Трейд Коммодіті» на постачання 20 тис. тонн дизельного пального до кінця поточного року. На аукціоні, який відбувся 28 листопада, компанія виграла з пропозицією 357,9 млн грн з ПДВ (17 896 грн/т або 14,83 грн/л). Відповідно до додаткової угоди нова ціна становить 19 685,9 грн/т. Інформація щодо зміни ціни та обсягів закупівлі розміщена в електронній системі ProZorro.

Ви тут: ПРО КОМПАНІЮ ПРЕС-ЦЕНТР Укрзалізниця змушена наблизити вартість закупівлі дизпального до середньоринкової відповідно до законодавства про публічні закупівлі