Індексація тарифів на вантажні перевезення дозволить ПАТ «Укрзалізниця» у 2017 році спрямувати до Держбюджету на 3 млрд грн більше коштів. Загалом відповідно до проекту консолідованого фінплану компанія сплатить до держскарбниці 16 млрд грн. Водночас представники бізнесу вимагають «заморозити» тарифи на перевезення, збільшуючи ціни на продукцію, яку вони постачають для галузі.

Українські підприємства, які виробляють або постачають продукцію для залізничної галузі, звернулися до Укрзалізниці з пропозицією переглянути фінансовий план на 2017 рік та збільшити його витратну частину на закупівлі. Представники бізнесу наполягають на збільшенні очікуваної вартості товарів та матеріалів, які вони продають Укрзалізниці, водночас не підтримуючи індексації тарифів на залізничні перевезення.

Укрзалізниця розпочала процедури закупівель продукції для потреб галузі в наступному році відповідно до фінансового плану на 2017 рік. В електронній системі закупівель ProZorroнаразі оголошено майже 60 % запланованих тендерів на придбання запчастин, обладнання для рухомого складу, дизпального тощо. Підприємства, які хочуть брати участь у тендерах, просять переглянути ціни. На думку представників бізнесу, встановлена залізницею очікувана вартість закупівлі не враховує реальної, ринкової вартості продукції, а ґрунтується на ціні останньої закупівлі.

Для формування очікуваної вартості компанія проводить моніторинг ринку, аналізує актуальні цінові пропозиції та робить запити у виробників щодо ціни їхньої продукції. У компанії-виробника та компанії-постачальника ціна продукції може суттєво відрізнятися. Втім, політика залізниці спрямована на закупівлі за найбільш вигідними цінами.

Укрзалізниця поділяє думку своїх контрагентів щодо необхідності оперативно реагувати на зміни економічної ситуації. Однак позиція, яку зараз обстоюють представники бізнесу, суперечить будь-яким ринковим відносинам. З одного боку, відмовляючись виходити на тендери залізниці й постачати продукцію за запропонованими цінами, сформованими в результаті аналізу, компанії вимагають накласти мораторій на зміну вартості послуг перевезення вантажів, які надає залізниця. Такий підхід призведе до формування надприбутків у приватних компаній та колосальних збитків для державного перевізника, що також зменшить обсяги сплати податків до державного бюджету України.

Ви тут: ПРО КОМПАНІЮ ПРЕС-ЦЕНТР У разі індексації тарифів на вантажні залізничні перевезення Держбюджет додатково отримає від Укрзалізниці 3 млрд грн податкових надходжень