Завдяки прозорим підходам до закупівель товарів Укрзалізниця у 2016 році отримала трьох контрагентів з постачання дизпалива. Це позитивне явище, оскільки позбавляє залізничний транспорт залежності від постачальника та дозволяє працювати у стабільному режимі. Однак один із нафтотрейдерів намагається витіснити конкурента. ПАТ «Укрзалізниця» вважає спроби ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» оскаржити договір з ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» на постачання дизпалива для залізничного транспорту проявами недобросовісної конкуренції та маніпуляціями.

1 серпня 2016 року між філією «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» та ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» був укладений договір поставки № ЦЗВ-14-02916-01, інформацію про що опубліковано на офіційному веб-порталі Уповноваженого органу 1.08.2016 о 09:58.

Перша спроба ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» не допустити конкурента до постачання пального – це  подання скарги до Антимонопольного комітету України. Рішення № 1709-р/пк-ск АМКУ про прийняття скарги ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» було оприлюднено на сайті регулятора та веб-порталі Уповноваженого органу 1 серпня 2016 року о 16:14 год. Цим АМКУ порушив положення пункту 1 частини 4 статті 18 ЗУ «Про здійснення державних закупівель», у зв’язку із чим рішення установи про прийняття скарги ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» до розгляду є протиправним.

Враховуючи те, що до моменту укладення договору між філією «ЦЗВ» ПАТ «Укрзалізниця» та ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» уповноваженим органом не було прийнято жодного рішення щодо призупинення процедури закупівлі, договір поставки від 01.08.2016 № ЦЗВ-14-02916-01 є укладеним на законних підставах та таким, що може виконуватися в загальному порядку.

Не полишаючи спроб позбутися конкурента, ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» 1 серпня також подало скаргу до Національного антикорупційного бюро, попри те, що його конкурсна пропозиція була значно вища в ціні, ніж переможця торгів.

Зважаючи на державну політику щодо прозорого та ефективного використання коштів на закупівлю товарів та послуг, ПАТ «Укрзалізниця» закликає зазначені державні інституції зважено та об’єктивно підходити до оцінки дій скаржників. А контрагентів ПАТ «Укрзалізниця» спонукає до партнерських ділових відносин та сумлінного виконання взятих на себе зобов’язань за договорами щодо постачання дизпалива для галузі. Для Укрзалізниці важливо зберегти чесну конкуренцію щодо закупівлі дизельного пального та можливість отримувати продукцію у декількох постачальників.

Наразі ціна дизпалива «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» з врахуванням запропонованої знижки складає 19 389,96 грн/т (16,09 грн/л); ПП «ОККО-БІЗНЕС КОНТРАКТ» за умовами останнього договору, який виконаний, відвантажив продукцію за ціною 19 398 грн/т з ПДВ (16,10 грн/л). Актуальна вартість дизпалива «Сокар Україна» складає 17 700 грн/т  (14,69 грн/л).

Довідка:

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» уклала договір на постачання дизельного палива з ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» 1 серпня 2016 року.  Згідно з ним, компанія має відвантажити дизпаливо загальним обсягом 14 087 т за ціною 17 700 грн/т  (14,69 грн/л) з ПДВ, у перший же день «Сокар Україна» надав 730 т. дизпалива.

20 липня комітет конкурсних торгів філії «ЦЗВ» акцептував пропозицію ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна», яка була найбільш економічно вигідною, порівняно із пропозицією інших, допущених до оцінки учасників – ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» (20 400 грн/т з ПДВ, що складає 16,93 грн/л) та ПП «ОККО БІЗНЕС КОНТРАКТ» (20 700 грн/т з ПДВ, що складає 17,18 грн/л). Крім того, за оцінками державних уповноважених органів та незалежних джерел, тільки цінова пропозиція «Сокар Україна» була названа ринковою. Пропозиції інших учасників, з якими вони вийшли на торги, значно перевищували ринкові показники.

Ви тут: ПРО КОМПАНІЮ ПРЕС-ЦЕНТР Спроби ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» оскаржити договір з «Сокар Україна» є проявом недобросовісної конкуренції